Info Panel
Vi ste ovdije:   GmNG  /  Događanja  /  Industrijska baština istočne Hrvatske
  • Industrijska baština istočne Hrvatske
  • Industrijska baština istočne Hrvatske
  • Industrijska baština istočne Hrvatske

Industrijska baština istočne Hrvatske

Izložba „Industrijska baština istočne Hrvatske“ zajednički je projekt sekcije povjesničara umjetnosti  okupljenih u Muzejsku udrugu istočne Hrvatske. Zajedničkim projektom nastoji se ukazati na postojeće stanje pojedinih segmenata industrijske baštine Slavonije i Baranje kroz 19. i 20. st.

Industrijska baština istočne Hrvatske

Gledamo li arhitekturu industrijskih objekata tada valja primijetiti njene mijene u vremenu.  Razni obrti i mali pogoni smješteni su u arhitektonska rješenja nalik ostalim javnim i privatnim zgradama s historicističkim i secesijskim arhitektonskim elementima (pogotovo je to vidljivo na arhitektonskoj plastici pročelja). Kasnijim razvojem velikih industrijskih pogona vidljive su promjene osim u prostornim odnosima također i u upotrebi novijih materijala. Historicizam je postupno zamijenjen modernom. Važnost industrije tj. Industrijske baštine velika je u povijesnom, socijalnom, urbanističkom smislu. Za reći je kako je industrijska baština uz kulturu, tradiciju, umjetnost jedan od nositelja stvaranja identiteta nekog mjesta. Upravo utjecaj industrije na stvaranje boljih uvjeta života u pojedinim sredinama bio je ključan kriterij za odabir prezentiranih tema, a ne sama očuvanost objekata.

Zahvaljujući pisanim tragovima, fotodokumentaciji i sačuvanim dokumentima / nacrtima imamo uvid u vrijednost i značaj industrije za vrijeme i mjesto u kojem je nastala. Istovremeno se nameće pitanje: kakvo mi industrijsko nasljeđe, kulturu, tradiciju, umjetnost ostavljamo budućim naraštajima za sutra?

Industrijska baština istočne Hrvatske

Izložbu možete pogledati u bivšoj Bauerovoj knjižnici, Ulica Slavonskih graničara 7 Nova Gradiška, do 12. svibnja 2014.

  2014  /  Događanja  /  Ažurirano travanj 30, 2014 by admin  /